Οι κανόνες αυτοί πρέπει να φωτοτυπηθούν και να δοθούν στους μαθητές . Επίσης να αναρτηθούν στην πινακίδα ανακοινώσεων μέσα σε ζελατίνες φύλαξης εγγράφων, για να μη καταστρέφονται.

 


 

Γενικές οδηγίες και κανόνες για την ασφάλεια στο εργαστήριο

 

1.  Ακολουθήστε επακριβώς όλες τις οδηγίες που αναγράφονται.

 

2. Λάβετε υπόψη σας την ασφάλεια των συμμαθητών σας. Το εργαστήριο είναι χώρος σοβαρής εργασίας.

 

3. Εκτελέστε μόνο εκείνα τα πειράματα που έχουν υποδειχθεί από τον διδάσκοντα.

 

4. Σε περίπτωση ατυχήματος ή τραυματισμού αναφέρετε το αμέσως στον υπεύθυνο καθηγητή.

 

5. Μην εργάζεστε στο εργαστήριο και τους συναφείς χώρους χωρίς επίβλεψη.

 

6. Δε θα χρησιμοποιήσετε κανένα όργανο, αν δεν πάρετε τις κατάλληλες οδηγίες από τον διδάσκοντα και αφού βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να το χειρίζεστε σωστά.

 

7. Δε θα χρησιμοποιείται καμιά χημική ουσία, μέχρις ότου ο υπεύθυνος του εργαστηρίου σας εξηγήσει τον τρόπο χρήσεις και τις προφυλάξεις που πρέπει να πάρετε.

 

8.Πριν αρχίσεις την εκτέλεση μιας άσκησης, πρέπει να γίνει έλεγχος από τον καθηγητή , αν η συναρμολόγηση της πειραματικής διάταξης είναι η σωστή.

 

9. Μάθετε αμέσως που βρίσκονται και πως λειτουργούν οι πυροσβεστήρες και άλλα είδη πρώτων βοηθειών.

 

10.  Δεν πρέπει να μεταφέρετε κανένα εργαστηριακό όργανο έξω από την τάξη, εκτός αν αυτό ζητηθεί από τον διδάσκοντα.

 

11.   Όταν μεταφέρετε ή χρησιμοποιείτε αντιδραστήρια, να είστε πολύ προσεκτικοί. Αν χυθεί κάτι ειδοποιήστε τον υπεύθυνο εργαστηρίου ώστε να καθαριστεί με τον κατάλληλο τρόπο.

 

12.  Μελετείστε καλά κάθε πείραμα πριν το μάθημα. Η διαδικασία αυτή εξοικονομεί χρόνο, αλλά και σας προφυλάσσει και από ανεπιθύμητα λάθη και ατυχήματα.

 

13.  Πλύνετε αμέσως με νερό τα σημεία εκείνα του δέρματος ή των ματιών σας που έχουν έρθει σε επαφή με ισχυρά αντιδραστήρια.

 

14.  Προσοχή στη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος:

 

  • Ποτέ μη βραχυκυκλώνεις μπαταρίες συσσωρευτές. Μπορεί να αναπτυχθεί μεγάλη θερμοκρασία στα καλώδια σύνδεσης και να προσκαλέσει σοβαρά εγκαύματα. Επίσης θα καταστραφούν και οι ηλεκτρικές πηγές.

  • Μη βάζεις στην πρίζα συσκευές υψηλής τάσης και να μην τροφοδοτείς με ρεύμα ηλεκτρικά κυκλώματα ,χωρίς την άδεια του καθηγητή.

  • Να μη πιάνεις μια ηλεκτρική συσκευή που μόλις έχει χρησιμοποιηθεί. Οι περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές καίνε μετά την χρήση τους, ενώ μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα.

 

  1. Προσοχή στη χρησιμοποίηση των χημικών ουσιών :

 

  • Όταν θερμαίνετε δοκιμαστικούς σωλήνες , μην κοιτάζετε ποτέ το εσωτερικό τους εκείνη τη στιγμή και μη κατευθύνετε το στόμιο του σωλήνα προς του συμμαθητές σας.

  • Όταν θερμαίνεται υγρά μέσα σε δοκιμαστικούς σωλήνες, να τα θερμαίνετε από το πάνω μέρος του σωλήνα προς τα κάτω ώστε να αποφύγετε να προκληθεί έκρηξη του περιεχομένου εξαιτίας εγκλωβισμένων ατμών στο βάθος του σωλήνα.

  • Να εργάζεστε πάντα σε καλά αεριζόμενη αίθουσα . Οι περισσότεροι ατμοί είναι δηλητηριώδεις και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Οι αναθυμιάσεις της φορμαλδεΰδης είναι επικίνδυνες για τα μάτια και το λαιμό.

  • Όταν χρησιμοποιείτε ένα πτητικό υγρό, όπως η αλκοόλη (οινόπνευμα)που είναι εύφλεκτο, πρέπει να προσέχετε να μη χρησιμοποιείτε καθόλου φλόγα.

  • Μεγάλα δοχεία που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες (οξέα, βάσεις) πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο από τον καθηγητή.

  • Ποτέ μην προσθέσετε νερό σε πυκνό οξύ. Αν είναι αναγκαίο να παρασκευάσετε αραιό οξύ, θα πρέπει να χύνετε λίγες ?λίγες σταγόνες του οξέος στο νερό, ανακατεύοντας το διάλυμα σταθερά.

  • Χρησιμοποιείτε όλες τις καυστικές ουσίες με μεγάλη προσοχή. Πρέπει να πάρετε ειδικά μέτρα με τα πυκνά διαλύματα θεϊκού , νιτρικού οξέος , οξικού οξέος καθώς και με τα πυκνά διαλύματα καυστικών αλκαλίων και άλλων διαβρωτικών ουσιών, όπως η φαινόλη το βρώμιο, το ιώδιο κλπ.

  • Ποτέ μην χύσετε το αντιδραστήριο πάλι στις φιάλες. Μην αλλάζετε τα πώματα των φιαλών. Μην αφήνετε τα πώματα πάνω στο τραπέζι. Η ανάμειξη επικίνδυνων ουσιών μπορεί να προκαλέσει δηλητηριάσεις.

 

  1. Προσοχή στη χρήση γυάλινων δοχείων  και σωλήνων:

 

  • Όταν κάμπτετε το γυαλί να το αφήνετε να κρυώσει πάνω σε σχάρα , πριν από τη χρήση του.

  • Ποτέ μην πιέζετε με δύναμη γυάλινους σωλήνες , θερμόμετρα άλλα εύθραυστα αντικείμενα, όταν προσπαθείτε να τα εφαρμόσετε σε πώματα ή σε πλαστικούς σωλήνες. Ως λιπαντικό συνίσταται η γλυκερίνη παρά το νερό. Σπασμένοι σωλήνες,  αιχμηρές άκρες σε καθρέπτες, πρίσματα ή γυάλινες πλάκες, πρέπει να αναφέρονται αμέσως στον υπεύθυνο του εργαστηρίου Μη επιτρέψεις στους συμμαθητές σου να μαζέψουν τα σπασμένα γυαλιά και κυρίως όταν περιέχουν χημικές ουσίες , ώσπου να σας δοθούν οδηγίες.

 

  1. Προσοχή κατά την χρήση πηγών θερμότητας.

  2. Τοποθετείτε τα δείγματα, τα στερεά απορρίμματα, τα σπασμένα γυαλιά και τα σκουπίδια του εργαστηρίου σε ειδικά δοχεία. Μη χρησιμοποιείτε το καλάθι των χαρτιών για άλλα είδη.

  3. Ο χώρος του εργαστηρίου και ο εξοπλισμός του πρέπει να διατηρούνται καθαροί και να είναι τακτοποιημένοι. Όταν τελειώσεις την άσκηση, βεβαιώσου ότι έχεις αποσυνδέσει την διάταξη από την παροχή ρεύματος, από την παροχή νερού, ότι έχεις σβήσει τον λύχνο. Πρέπει τα διάφορα όργανα και συσκευές να τοποθετηθούν ξανά στις θέσεις τους.


    Οι παρακάτω κανόνες ασφάλειας λειτουργίας του εργαστηρίου προέρχονται από το βιβλίο της UNESCO
    "Οδηγός του εκπαιδευτικού για τις Φυσικές Επιστήμες" (εκδ. εκπαιδευτικά θέματα Αθήνα 1985)