Αιτίες:

 

Προκαλείται από την επαφή του ατόμου με γυμνό ηλεκτροφόρο σώμα.

 

Συμπτώματα:

 

Σε περίπτωση ελαφριάς μορφής τα συμπτώματα είναι θόλωμα του μυαλού, ίλιγγοι, πονοκέφαλοι χωρίς άλλη ανωμαλία στην αναπνοή ή στην κυκλοφορία. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις το θύμα μένει αναίσθητο, οι κόρες των ματιών του διαστέλλονται , η αναπνοή του είναι επιπόλαιη, ο σφυγμός άρρυθμος και αδύνατος. Πολλές φορές έχουμε σπασμούς, που οφείλονται στην επίδραση του ηλεκτρικού ρεύματος πάνω στους μυς.

 

Πρώτες Βοήθειες:

 

Για να βοηθήσουμε το θύμα θα πρέπει να απομακρύνουμε αρχικά από την πηγή, που του προκάλεσε ηλεκτροπληξία. Χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή για την ενέργεια μας αυτή, ώστε να μη βρεθούμε και εμείς στην ίδια θέση με το θύμα. Αν ο διακόπτης του ρεύματος είναι κοντά τον κλείνουμε για να διακοπή η παροχή του ρεύματος. Εφ όσον δεν είναι δυνατό να κλείσουμε τον διακόπτη, πρέπει να ρίξουμε κάτω ένα κομμάτι σανίδι ή ένα; λάστιχο ?η μια μάλλινη κουβέρτα διπλωμένη στα τέσσερα ή ρούχα ( όλα στεγνά βέβαια) για να πατήσουμε πάνω και αφού τυλίξουμε στα χέρια μας στεγνό μάλλινο ύφασμα ή εφημερίδες ή νάιλον σακούλες να τραβήξουμε το θύμα από τα ρούχα του και να το απομακρύνουμε από το ηλεκτροφόρο σώμα. Οπωσδήποτε πάντως δεν πρέπει να πιάσουμε το θύμα με γυμνά χέρια ή από τα γυμνά μέλη. Ύστερα από τη φάση αυτή του ανοίγουμε το στόμα για να συγκρατήσουμε έξω τη γλώσσα του, γιατί υπάρχει κίνδυνος να έχει τραβηχτεί η γλώσσα προς τον φάρυγγα εξ αιτίας της συσπάσεως των μυών. Στη συνέχεια και μέχρι να τον μεταφέρουμε στο νοσοκομείο του κάνουμε τεχνητή αναπνοή.

 

Στις περιπτώσεις που το θύμα συνέρχεται γρήγορα και δεν υπάρχει ανάγκη να οδηγηθεί σε Νοσοκομείο, του δίνουμε τσάι ή καφέ ή και σόδα του φαγητού σε διάλυση και τον ζεσταίνουμε με μάλλινη κουβέρτα μέχρι την ώρα, που θα τον επισκεφτεί ο γιατρός, τον οποίο και έχουμε καλέσει από πριν.

 

Συμπερασματικά στις ερωτήσεις "πως θα δώσετε βοήθεια σε κάποιο που έπαθε ηλεκτροπληξία", "ποιες θα είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις και ενέργειες" οι απαντήσεις είναι οι παρακάτω.

 

  • Για να δοθεί βοήθεια σε ηλεκτροπληκτο χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Χρειάζεται πρώτα καλά εκείνος που πρόκειται να βοηθήσει, ώστε να μην κινδυνέψει να πάθει ηλεκτροπληξία ο ίδιος, δηλαδή :

 

1.  Πρέπει να κόψει αμέσως το ηλεκτρικό ρεύμα με ξερό ξύλο ή ραβδί, σε καμία περίπτωση δε χρησιμοποιείται μεταλλικό αντικείμενο(ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑΣ).

 

2. Πρέπει να πατάει σε ξηρό σανίδι ή σε σωρό στεγνά ρούχα.

 

3. Να μην αγγίζει με γυμνά χέρια τον παθόντα, ούτε να προσπαθήσει να τον πιάσει από γυμνά μέρη του σώματος του. Θα σηκώσει τον πάσχοντα πιάνοντας τον μόνο από τα ρούχα αν είναι στεγνά

 

4. Αν αυτός που έπαθε ηλεκτροπληξία κρατάει τον αγωγό του ρεύματος, πρέπει να ανοίξουμε την παλάμη του, αφού φορέσουμε λαστιχένια γάντια.

 

5. Αν Δε φοράμε παπούτσια με λαστιχένιες σόλες πρέπει, πριν από την παροχή βοήθειας να στρώσουμε στεγνά υφάσματα ή να τοποθετηθεί ένα στεγνό σανίδι στο πάτωμα.

 

  • Τι πρέπει να γίνει σε κάποιο που έχει πάθει ηλεκτροπληξία;

 

1.  Μεταφορά σε καλά αεριζόμενο χώρο.

 

2. Αφαίρεση των εξωτερικών ρούχων της ζώνης , των παπουτσιών και κάθε ενδύματος που τον σφίγγει.

 

3. Εντριβή για την κυκλοφορία.

 

4. Τεχνητή αναπνοή μέχρι να συνέλθει τελείως ή μέχρι να έλθει ο γιατρός.

 

5. Θέρμανση του θύματος όσο διαρκεί η τεχνητή αναπνοή.

 

6. Δε θα δοθεί στον παθόντα τίποτα από το στόμα (ποτά, τροφή) αν δεν συνέλθει πλήρως.

 

7. Ισχύουν όσα προαναφέρθηκαν στην εισαγωγή του θέματος.

 

8.Αν έχει εγκαύματα, θα πρέπει θα τα επιδέσουμε με βαζελινούχα αποστειρωμένη γάζα.

 

9. Αν έχει πάθει κάταγμα, θα πρέπει να προσέξουμε κατά την μεταφορά του και την τεχνητή αναπνοή να μην επιδεινωθούν.

 

10.  Καρδιοτόνωση με ενέσεις καμφοράς κλπ.