Αιτίες:

 

Κάταγμα είναι το σπάσιμο σε κάποιο κόκαλο του σκελετού του σώματος μας. Το κάταγμα προκαλείται από το πέσιμο του ανθρώπου από ύψος ή με μεγάλη δύναμη και εφ όσον ένα από τα κόκαλα του έχει τρυπήσει πάνω σε σκληρό αντικείμενο ΠΧ πέτρα , πάτωμα , σίδηρο κλπ ακόμη όταν μια δύναμη επιδράσει πάνω στο σώμα, αρκετά ισχυρή ώστε να κάμψει την αντίσταση των κοκάλων  και να ραγίσει ή να σπάσει.

 

Συμπτώματα:

 

  • Όταν ένα κόκαλο έχει σπάσει έχουμε τα εξής φαινόμενα

    Ο πόνος είναι δυνατός, όσο περνά η ώρα γίνεται δυνατότερος.

    Το μέλος που έχει σπάσει είναι ακίνητο ή το κουνάμε με μεγάλη δυσκολία και αφόρητους πόνους, ακόμη έχουμε κάποια παραμόρφωση του μέλους στο σημείο του κατάγματος . ¨όταν μάλιστα το σπάσιμο έχει γίνει στο χέρι ή το πόδι παρατηρούμε, ότι το χέρι ή το πόδι έχει μικρύνει. Αυτό συμβαίνει γιατί οι μύες είναι ελαστικοί και έχουν την τάση να μαζεύουν.

    Πρώτες Βοήθειες:

    Η πρώτη μας φροντίδα όταν αντιμετωπίσουμε περίπτωση κατάγματος, είναι να διατηρήσουμε το σπασμένο μέλος σε απόλυτη ακινησία για να αποφύγουμε τις κακές συνέπειες από την κίνηση του σπασμένου κόκαλου. Ωστόσο θα πρέπει να έχουμε καλέσει ασθενοφόρο για την ασφαλή και με λιγότερους πόνους μεταφορά του θύματος στο νοσοκομείο . Για την ακινητοποίηση του μέλους που χρειάζεται να φτιάξουμε ένα νάρθηκα. Τοποθετούμε δηλαδή το σπασμένο μέλος ανάμεσα σε δυο ή παραπάνω ξύλα (πηχίτσες) και το δένουμε κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μη μπορεί να κινηθεί το σπασμένο μέλος. Η τοποθέτηση του νάρθηκα να γίνει κατά μήκος του μέλους, που πρέπει να ακινητοποιηθεί.

    Σε περίπτωση πολύπλοκου κατάγματος θα πρέπει πρώτα να απολυμάνουμε την πληγή και να τη δέσουμε με επίδεσμο και έπειτα να κάνουμε ότι και στα άλλα κατάγματα. Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις καταγμάτων, που δεν είναι δυνατό ακόμη και να φτιάξουμε νάρθηκα. Αν πχ το κάταγμα έχει γίνει στην κλείδα δηλαδή στο κόκαλο που βρίσκεται ανάμεσα στο λαιμό και στον ώμο, θα πρέπει να βάλουμε κάτω από την μασχάλη μια πετσέτα τυλιγμένη ρολό ή χαρτί τυλιγμένο επίσης σε ρολό και έπειτα να πιέσουμε τον αγκώνα του θύματος προς τη μέση του . Σ αυτή τη θέση θα κρατήσει το χέρι ένα επίδεσμος , που θα κάνει τη δουλειά του νάρθηκα μέχρι να αναλάβει την υπόθεση ο γιατρός . Πολύ προσοχή χρειάζεται στην περίπτωση κατάγματος της σπονδυλικής στήλης και αυτό γιατί και η παραμικρή αδέξια κίνηση του θύματος, μπορεί να οδηγήσει το άτομο σε θάνατο από τρύπημα του νωτιαίου μυελού, που έχει σαν συνέπεια τη διακοπή της ζωής πολλές φορές.