Αιτίες:

 

Πολλές είναι οι αιτίες που προκαλούν τα τραύματα, όπως το κόψιμο με μαχαίρι, το πέσιμο, το κτύπημα κλπ. Ανάλογη με την αιτία που προκάλεσε το τραύμα, είναι και η κάκωση που παρατηρείται στο μέρος του οργανισμού , που έχει υποστεί τον τραυματισμό.

 

Πρώτες βοήθειες:

 

Ανάλογα με τη θέση του τραύματος, την αιμορραγία κλπ θα φροντίσουμε για τις πρώτες βοήθειες , όπως αναφέρονται στη συνέχεια:

 

  • Αν το τραύμα είναι στην κοιλιά: Δεν πρέπει να δώσουμε τίποτα στον τραυματισμένο, ούτε στερεό, ούτε υγρό. Αν παρουσιάζει αιμορραγία πρέπει να κρατήσουμε με τα δάκτυλα μας την πληγή(τα χείλη της πληγής), εφόσον δεν σταματάει η αιμορραγία με τον επίδεσμο, μέχρι που να καταφθάσει ο γιατρός.

  • Αν το τραύμα είναι στον θώρακα: Απαγορεύεται η τεχνική αναπνοή, έστω και αν ο τραυματίας παρουσιάζει συμπτώματα ασφυξίας. Ένα κάταγμα στα πλευρά μπορεί να προκαλέσει μεγάλη δυσκολία στην αναπνοή, αν απ? την άκρη του σπασμένου πλευρού έχει τρυπηθεί ο πνεύμονας. Σ' αυτές τις περιπτώ­σεις ή τεχνητή αναπνοή δεν ωφελεί και χρειάζεται άμεση Ιατρική βοήθεια, διότι έχει δημιουργηθεί αυτό πού λέμε κλειστός πνευμοθώρακας.

  • Αν το τραύμα είναι στο κεφάλι: Σταματάμε την αιμορραγία βάζοντας στο κεφάλι περιστρέφοντας τον παχύτερο επίδεσμο που έχουμε ακριβώς πάνω από τα φρύδια και τον σφίγγουμε πολύ καλά.

  • Αν το τραύμα είναι στα μάτια: Δεν πρέπει να επιχειρήσουμε τίποτα παρά, αφού του βάλουμε ένα στεγνό επίδεσμο όχι σφιχτό, να τον οδηγήσουμε στον οφθαλμίατρο.

    Περιποίηση τραύματος:

     

    Πως γίνεται η περιποίηση ενός τραύματος:

    Πρώτα πλένουμε το τραύμα με ένα αντισηπτικό πχ. οξυζενέ, οινόπνευμα και το καθαρίζουμε με βαμβάκι από το κέντρο προς την περιφέρεια. Στην συνέχεια αλείφουμε το δέρμα, γύρω από το τραύμα με ιώδιο ή βάζουμε πάνω στο τραύμα αλοιφή αντισηπτική ΠΧ CETAVLON  και το επιδένουμε με αποστειρωμένη γάζα και λευκοπλάστ  πχ SALVELOX,HANSAPLAST. Σε περίπτωση που το τραύμα είναι ανώμαλο και βρώμικο, είναι ανάγκη να γίνει αντιτετανικός ορός και να δοθεί αντιβίωση. Σχετικά με τις αιμορραγίες που μπορεί να προκαλέσει ένα τραύμα, παρατηρούμε τις ακόλουθες περιπτώσεις:

    Αιμορραγίες:

 

  • Αιμορραγία Αγγείων: Το αίμα τρέχει και απλώνεται γύρω-γύρω. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε στην περίπτωση αυτή, είναι να σφίξουμε το σημείο εκείνο της αιμορραγίας με ένα επίδεσμο για να σταματήσει το αίμα να τρέχει.

  • Αιμορραγία Φλέβας: Το αίμα τρέχει σκούρο και κόκκινο ή  μελανωπό, σαν ιδρώτας ή σαν αδύναμος πίδακας. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται παχύς και σφιχτός επίδεσμος  και είναι απαραίτητη η ιδιαίτεροι φροντίδα του γιατρού.

  • Αιμορραγία Αρτηρίας: Το αίμα πετιέται από την πληγή κόκκινο με δύναμη και ταχύτητα. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να πιέσουμε πρώτα την αρτηρία με το χέρι μας και να δέσουμε με δύναμη ένα αιμοστατικό επίδεσμο, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να φροντίσουμε για άμεση ιατρική περίθαλψη. Ο αιμοστατικός επίδεσμος ή σφικτήρας είναι ένας δέσιμο που γίνεται με λάστιχο, κασκόλ, ζώνη , γραβάτα κλπ. Αφού δέσουμε γύρω από την πηγή και λίγα εκατοστά ψηλότερα, περνάμε μέσα ένα κομμάτι ξύλο ή μολύβι ή στυλό και το γυρίζουμε για να σφίξει το δέσιμο όσο γίνεται πιο πολύ. Πρέπει βέβαια να χρησιμοποιούμε για δέσιμο, όχι κανένα σπάγκο ή κάτι λεπτό με τα οποία μπορεί να κοπεί να κοπεί το δέρμα, αλλά κάπως κάτι πλατύτερο και ανθεκτικό. Κάτω από τον σφικτήρα βάζουμε ένα κομμάτι ύφασμα ή μαντήλι ζαρωμένο για να μη πάθει τίποτα το δέρμα. Ο σφικτήρας δεν πρέπει να μένει περισσότερο από μισή ώρα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί στο μέρος εκείνο. Αν μέσα στο χρονικό διάστημα της μισής ώρας δεν έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο ο ασθενής, θα πρέπει να ξεσφίξουμε τον σφιγκτήρα κάθε μισή ώρα και για 2-3 λεπτά της ώρας.